antti

 Suomen suurin työllistäjä tarvitsee hyvät henkilöstöhallinnon työkalut

Jos Suomen evankelisluterilainen kirkko olisi yksi työnantaja, se taitaisi henkilöstön määrällä mitattuna olla maamme suurin. Taakse jäisivät niin takavuosien superyritys Nokia kuin Postikin. Mutta virallisesti kirkko jakaantuu useaksi eri työnantajaksi – seurakunniksi, tuomiokapituleiksi ja Kirkkohallitukseksi. Yhteensä nämä tarjoavat työpaikan yli 20 000 työntekijälle.
Erillisinäkin toimijoina seurakunnilla on suuret henkilöstöhallinnolliset vastuut. Palkkamallit, työssä kehittyminen, osaamisen kartoitus ja rekrytointi ovat kaikki keskeisiä prosesseja, joiden hallinnan on oltava kunnossa.
Kirkon palvelukeskus on Kirkkohallituksen alainen organisaatio, joka tuottaa palveluita kaikille Suomen seurakunnille ja tuomiokapituleille. Palvelukeskus on myös itse merkittävä työnantaja – sen palveluksessa on 130 työntekijää Oulussa ja Porvoossa. Kun palvelukeskus alkoi etsiä sopivaa työkalua HR-toimintojensa hallintaan, se otti valintaa tehdessään myös asiakaskuntansa, siis seurakuntien mahdolliset tarpeet.
”Halusimme sähköisen järjestelmän, joka olisi mahdollisimman tehokas ja joustava”, kertoo Kirkon palvelukeskuksen johtaja Seija Mäenpää. ”Päädyimme Elbitin KirkkoHR -ohjelmistokokonaisuuteen, koska meillä oli heistä kokemusta jo entuudesta.” Mäenpään mukaan Elbit tarjosi toimivaa ratkaisua ja lupasi helpon käyttöönoton. ”Emme joutuneet pettymään”, Seija Mäenpää sanoo.
Elbitin asiakkuuspäällikkö Ville Jurkkala arvioi, että Kirkon palvelukeskuksessa arvostettiin mahdollisuutta ottaa KirkkoHR vaiheittain käyttöön. ”Ohjelmistoratkaisumme mahdollistaa joustavan pilvipalvelun rakentamisen askel kerrallaan. Näin meidän oli mahdollista kehittää yhteistyössä palvelukeskuksen kanssa kaikille seurakunnille yhdenmukainen toimintamalli. Kehityskeskustelujen pohjat, rekrytointiprosessi – kaikki löytyy KirkkoHR:stä seurakunnille sopivassa muodossa.” Jurkkalan mukaan KirkkoHR:ää käyttää tällä hetkellä jo 15 organisaatiota.
Seija Mäenpää kertoo asiakaspalautteen olevan yksinomaan myönteistä. ”Esimerkiksi rekrytoinnissa KirkkoHR säästää aikaa erittäin paljon. Ja sopimusmalli tekee tästä seurakunnille erittäin edullisen. Suosittelen lämpimästi.”

Julkaistu 30.4.2015