antti

 



Superlatiivien Triplassa myös poistumistiet rikkovat ennätyksiä

Tripla mv2

Syksyn kuumin rakennusuutinen on Pasilan Triplan ensimmäisen vaiheen valmistuminen ja kauppakeskuksen avautuminen kaikella kansalle. Kyseessä on YIT:n jättiläismäinen rakennushanke, johon kuuluu sen valmistuttua kolme korttelia, jolloin sen kokonaislaajuus on noin 183 000 kerrosneliötä. Tässä Suomen suurimmassa kauppakeskuksessa on viidessä kerroksessa 250 liikettä, ja sen alla sijaitsee 2 300 pysäköintipaikkaa autoille ja yli 3000 paikkaa pyörille – sen lisäksi, että siellä Suomen lähes koko rataliikenne sujahtaa Triplan alta.

Kun kaikki on suurta

Koska kaikki Triplaan liittyvät luvut ovat suuria, heitetään mukaan vielä yksi: Triplassa rikottiin miljoonan kävijän raja nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa – sen yhdeksäntenä aukiolopäivänä. Vähäväkisessä ja harvaanasutussa maassa, jossa asukkaita on vain reilut viisi miljoonaa, kyseessä on huikea luku.

Mutta Triplan kapasiteetti kestää tällaiset väkimäärät, koska se on suunniteltu kestämään ne – myös poikkeustilanteissa. Poistumisreittien merkintä ja valaisu on tietenkin samaa mittakaavaa koko kohteen kanssa – urakka oli valtava. ”Toimitukset alkoivat jo joulukuussa 2017. Yhteensä Pasilaan on mennyt lähes 10 000 turva- ja poistumistievalaisinta. Turvavalokeskuksia on useita kymmeniä”, kertoo Exilight Oy:n teknisen myynnin Paul Rökman. ”Kyröskosken tehtaalta kuljetettiin parhaimmillaan tavaraa päivittäin Pasilaan, etenkin kun uusia valaisinluetteloita tuli jatkuvasti ja myös muutoksia niihin.”

Ympäristö kiittää

Triplan suunnittelun lähtökohtana on ollut ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus. Energiatehokkuus säästää ympäristöä, mutta johtaa myös huomattaviin kustannussäästöihin. ”Led-tekniikka on tietenkin jo lähtökohtaisesti energiapihiä”, Rökman sanoo. ”Mutta Triplassa silläkin on ollut valtava merkitys, että ESC-200 -järjestelmä, jota kohteeseen asennettiin, hoitaa samalla kaapeloinnilla sekä poistumis- että turvavalot. Nykyään rakentamisessa kiinnitetään yhä enemmän huomiota rakennusmateriaalien tuottamaan hiilijalanjälkeen. Jokainen ymmärtää, millainen merkitys suuressa kohteessa on kaapelien määrällä.” Rökman pohtii asiaa hetken. ”Lisäksi yksinkertainen kaapelointi nopeuttaa ja helpottaa asentamista, millä myös on iso merkitys”, hän toteaa vielä.

Ei vertaa Pohjoismaista

”Exilightille tämä on yhtiön historian suurin hanke, eikä muutenkaan tässä kokoluokassa löydy vastaavaa edes Pohjoismaista”, Paul Rökman laskee. ”Vastaaviin lukuihin päästään ehkä Dubaissa tai Abu Dhabissa, jonne olemme toimittaneet isoja turvavalojärjestelmiä.”

Julkaistu 25.11.2019
Kuva: Exilight