antti

 



Valokuitutarjousten hintavertailu on edelleen vaikeaa

Tommi Linna kuva Anne Linna mv 990

Rajattoman tiedonsiirtokapasiteetin tarjoavia valokuituyhteyksiä rakennetaan kovaa vauhtia eri puolille Suomea. Ruotsiin verrattuna suomalaiskodeissa on valokuituyhteyksiä edelleen todella vähän, joten valokuituyritykset näkevät markkinoilla paljon potentiaalia. Samaan aikaan suuret mobiilioperaattorit mainostavat nopeita 5G-liittymiä yhä näkyvämmin. Mitä kuluttajan pitäisi tässä tilanteessa tehdä?
Yksi kovimpaan hintakisaan lähteneistä valokuituyrityksistä on Täyskuitu, joka lupaa rakentaa valokuituyhteydet lähes koko maahan ilmaiseksi. Täyskuidun toimitusjohtaja Tommi Linna, miten ilmainen kuituyhteys on teille taloudellisesti kannattavaa?
”Me olemme tehneet laskelmat hyvin pitkälle aikavälille, kuten myös kuluttajan kannattaa se tehdä. Valokuitutekniikka ei vanhene edes kymmenessä vuodessa, eli investointina puhumme ratkaisuista, jotka yltävät reilusti 2030-luvun puoliväliin ja ylikin”, Tommi Linna sanoo. ”Kun alueen talouksista vähintään neljäsosa tilaa valokuidun, me teemme rakentamispäätöksen, joka on kannattava sekä meille että tilaajille.”
Entä 5G-yhteydet? Eikä niillä pärjää?
”Kun kaikki yhteiskunnan palvelut ovat siirtyneet verkkoon, luotettavat ja viiveettömät nettiyhteydet ovat osa kansalaisten perusturvaa ja kansalaisoikeuksia. Hallitusohjelman mukainen Laajakaista kaikille -ohjelma käynnistyi jo vuonna 2010, ja olemme edelleen pahasti jäljessä tuon ohjelman tavoitteista. On aika surullista, että mobiilioperaattoreiden hurjilla lupauksilla höystetyt 5G-kampanjat estävät hallitusohjelman määrittelemän tietoyhteiskunnan perusturvan toteutumista”, ihmettelee Tommi Linna.
Valokuitujen vertailussa on otettava huomioon hintojen lisäksi se, sisältyykö tarjottuun pakettiin pelkkä valokuitu vai myös nettiyhteys. Internetin käyttöön tarvitaan molemmat. Suomessa kotitalouksien valokuituyhteyksiä tarjoaa pääsääntöisesti kolme yhtiötä, joiden verkkosivuilta kerättiin tätä juttua varten hintatiedot 18.7. Tältä tilanne näytti:
Lounealta valokuidun voi tilata kertamaksullisena tuotteena, jolloin kuukausihinta on alhaisempi, tai osamaksutuotteena, jolloin liittymismaksu 1490 euroa pilkotaan viiden vuoden ajaksi kuukausieriin. Näin laskien Lounean paketti maksaa kahden vuoden kohdalla kertamaksun kanssa 2267 euroa ja osamaksutuotteena 1947 euroa. Viiden vuoden kohdalla hinnat ovat 3524 euroa ja 3943 euroa, eli siinä vaiheessa liittymän kerralla maksanut pääsee halvemmalla. Hintojen selvittäminen Lounean sivuilta oli mutkikas toimenpide. Lasketuissa kokonaishinnoissa on otettu huomioon nettiyhteyden hinnannousu 12 kk:n jälkeen.
Täyskuidun hinnoittelu näyttää yksinkertaiselta. Erillistä liittymismaksua ei peritä lainkaan, vain avausmaksu 150 euroa, ja sen jälkeen asiakas maksaa vain kuukausimaksua. Kahden vuoden kohdalla Täyskuitu on tullut maksamaan 1047 euroa ja viidessä vuodessa 2484 euroa. Laskelmassa on otettu huomioon nettiyhteyden hinnannousu 6 kk:n jälkeen.
Valokuitusen hinnoittelu on yhtiön verkkosivujen perusteella kaikkein monimutkaisin näistä kolmesta. Erilaisia hintamalleja on lukuisia, ja esimerkiksi osamaksumallissa sopimuksen määräaikaisuus selviää vasta avaamalla sopimusehdot sisältävän pdf-tiedoston. Koottujen lukujen perusteella Valokuitusen kertamaksullinen tuote maksaa kahden vuoden kohdalla 3347 euroa ja osamaksutuotteena 1925 euroa. Viiden vuoden kohdalla hinnat ovat 4784 euroa ja 4078 euroa. Eli Valokuitunen näyttää huikeasti paljon kalliimmalta kuin muut yhtiöt. Hintaeroa selittää erillinen maksu internetliittymästä, jonka asiakas Valokuitusen tapauksessa valitsee itse. Lisäksi yhtiön verkkosivujen mukaan sillä on eri puolilla maata käynnissä kampanjoita, joissa liittymismaksu saattaa olla pienempi kuin hinnastossa kerrottu 2390 euroa.
Vertailun perusteella Täyskuitu näyttää hinnoittelultaan paitsi selvästä edullisimmalta, myös selkeimmältä. Miten hinnoittelu on purrut markkinoilla?
”Erittäin hyvin”, sanoo Tommi Linna. ”Aloitimme aktiivisen tilausten keräämisen eri puolilla maata tänä keväänä ja alkukesästä ja kiinnostus on kovaa. Olemme tehneet jo useita rakennuspäätöksiä ja lisää tulee syksyn aikana. Näillä alueilla rakentamishankkeet toteutetaan kesän 2023 aikana.”

Näin onnistut valokuidun tilaamisessa:
1. Vertaa kytkentähintoja ja varmista, sisältyykö sopimukseen määräaikaista jaksoa. Laske hinnat yhteen esimerkiksi viidelle vuodelle.
2. Varmista, oletko tilaamassa valokuitua, nettiliittymää vai molempia.
3. Pidä huoli, että luvattuun hintaan sisältyvät kaikki kaivamiseen ja asennukseen liittyvät kulut.
4. Ota selvää, voitko halutessasi vaihtaa nettiliittymän toimittajaa. Selvitä eri operaattoreiden hinnat ja esimerkiksi päätelaitteiden kustannukset.
5. Jos tyydyt mobiililiittymään, arvioi kuinka paljon taloutesi tarvitsee dataliikennettä viiden vuoden päästä. Kerro luku sitten ainakin kymmenellä.

Julkaistu 18.7.2022
Kuva: Anne Linna