Ensimmäisestä kolmanteen teolliset vallankumoukset tapahtuivat suhteellisen verkkaisesti, noin sadan vuoden sykleissä. Tämän vuosituhannen puolella kehitys on kiihtynyt, ja samalla koko teollisen vallankumouksen käsite on saanut enemmän teknologisia kuin taloustieteellisiä määritelmiä.
”Neljännen teollisen vallankumouksen käsitteen voidaan katsoa syntyneeksi vuonna 2013”, sanoo Asteroidin CTO Eero Kurkela. ”Mutta samalla olemme jo astumassa viidennen teollisen vallankumouksen aikakauteen, eli asiat tapahtuvat juuri nyt hyvin nopeasti.”
Teknologian hyödyntäminen leviää yhä laajemmalle
Neljännen vallankumouksen tunnusmerkkeinä pidetään muun muassa esineiden internetiä, pilvialustoja ja koneoppimista. Neljäs vallankumous ei kuitenkaan etene lineaarisesti, kuten monet asiantuntijat muistuttavat. Koneoppiminen ja siitä laajenevat tekoälyratkaisut muodostavat uusia teknologiakerrostumia ympäristöihin, joihin digitaaliset ratkaisut ja algoritmit eivät ole aiemmin liittyneet juuri lainkaan.
”Industry 4.0 on edelleen käynnissä ja siihen liittyy akuutteja kysymyksiä myös monelle Asteroidin asiakkaalle”, Kurkela arvioi. ”Kyse on kuitenkin hyvin tuoreesta asiasta, etenkin huomioiden tyypillisesti pitkät elinkaaret ja kehityssyklit teollisuuden ratkaisuissa. Esimerkiksi pilviteknologioita ja dataa hyödynnetään vasta melko rajallisesti monissa yrityksissä. Osa niistä investoi parhaillaan tuotekehityksen kirimiseen sen jarruttelun seurauksena, jota vuosikymmenen taitteessa pandemia aiheutti.”
Tapahtuvatko neljäs ja viides vallankumous samanaikaisesti?
Uusi vallankumous rakennetaan aina entisen kehittämän pohjan päälle. Erityisen hyvin tämä näkyy neljännen ja viidennen vallankumouksen välisessä vuorovaikutuksessa, ja jopa niin vahvasti, että onko viidennestä vallankumouksesta puhuminen jopa ennenaikaista?
”Nopeastihan viidennestä on ruvettu puhumaan, jos verrataan aiempien vallankumousten välisiä ajanjaksoja. Sen merkitys ei ole yksikäsitteinen ja mukana voi myös paikoin olla kaupallisen viestinnän ja politiikan vaikutusta. Mutta kyllä viidennen omat tunnusmerkit ovat olemassa ja selvästi tunnistettavissa. Esimerkiksi eräässä EU:n julkaisussa esiteltiin vuonna 2021 Industry 5.0:n tukijalat, joihin uskaltaa varsin hyvin nojata”, Kurkela sanoo.
”Sen tunnistettavia piirteitä ovat resilienssi, kestävä kehitys ja ihmiskeskeisyys. Aiemmat teolliset vallankumoukset ovat siirtäneet työtä ihmisiltä koneille, mutta ne eivät peloista huolimatta hävittäneet ihmistyön tarvetta vaikka sen muoto muuttuikin. Viidennen vallankumouksen myötä ihmistyön merkitys arvioidaan kokonaan uudelleen, ja se saa täysin uusia ulottuvuuksia. Ihmisillä ja digitaalisiin ratkaisuihin kytkeytyvillä laitteilla on omat vahvuusalueensa, jotka parhaimmillaan täydentävät toisiaan.”
Cobotit ovat jo täällä
Tuoreessa Aalto-yliopiston väitöskirjassa tutkija Xinyi Tu nostaa yhdeksi tärkeimmistä Industry 5.0:n piirteistä kekseliäisyyden ja luovuuden, jotka tuodaan takaisin teknologiaympäristöihin. Hänen mukaansa teknologia ei ole enää pelkkä tehokkuuden väline, vaan innovaatiokumppani. Saman ilmiön osana eräät teollisuusyritykset ovat alkaneet puhua coboteista mieluummin kuin roboteista. Collaborative robot tarkoittaa yhteistyörobottia, joka voi tehdä työtä yhdessä ja kontaktissa ihmisen kanssa.
”Asteroidin asiakkaissa on yrityksiä, jotka toimivat jo selkeästi Industry 5.0:n luomassa ympäristössä. Kysymykset ja niihin haettavat vastaukset liikkuvat viidennen vallankumouksen alueilla. Ja keskustelu laajenee helposti hyvin globaaleihin ilmiöihin: ilmasto, kaupunkirakenteen muutokset, väestönkasvu, toimitusketjut, geopolitiikka, erilaiset visiot tulevaisuudesta”, Eero Kurkela pohtii. ”Juuri kaupunkeihin ja yleensä rakennettuihin ympäristöihin liittyy paljon haasteita, joiden ratkaisuun tarvitaan uutta paradigmaa. Samalla kun rakennetaan uutta, on paljon potentiaalia viedä kehitystä eteenpäin myös modernisoimalla innovatiivisesti vanhaa.”
Positiivinen ilmapiiri leviää
Pandemian jälkeistä uutta kasvun kautta on odotettu hartaasti, ja nyt siitä alkaa lopulta näkyä orastavia merkkejä myös Suomessa. ”Teollisuuden tilauskannat kääntyivät kasvuun vuoden 2024 kahdella viimeisellä neljänneksellä, vaikkakin yksittäisillä tilauksilla oli siihen paljon vaikutusta ja monien asiantuntijoiden mukaan varsinaisesta noususuhdanteesta olisi vielä liian aikaista puhua”, Kurkela sanoo.
”Meidän teollisuusasiakkaamme ovat pysyneet toiveikkaina myös edeltävät hiljaiset vuodet, ja nyt näyttäisi positiivinen ilmapiiri leviävän laajemmallekin. Asiakkaillamme on jatkuvasti menossa projekteja, jotka liittyvät Industry 4.0:aan sekä yhä enemmän myös 5.0:aan. Johtoajatuksina on rakentaa älykkäitä ja lisäarvoa tuottavia ratkaisuja sekä dataohjautuvaa liiketoimintaa. Tämä tarkoittaa samalla sen jatkuvaa tutkimista, mihin kaikkeen nykyisellään käytettävissä oleva teknologia ja data taipuvat ja kuinka esimerkiksi prototyyppejä saadaan onnistuneesti jatkokehitettyä vastaamaan tuotantokäytön vaatimuksia.”
Menestyksen avaimet ovat omissa käsissämme
Asteroidin kannalta iso kysymys liittyy siihen, millaiset osaamiset ja palvelumallit parhaiten tukevat asiakkaiden tavoitteita teollisten vallankumousten välimaastossa.
”Siirtymä neljännestä viidenteen on käynnissä, mutta seuraavat vallankumoukset häämöttävät jo horisontissa. Meidän tehtävämme on auttaa asiakasta innovaatioiden tekemisessä sekä tunnistaa ne teknologia-alueet ja yhteistyön muodot, joilla voimme parhaiten auttaa näiden innovaatioiden implementoinnissa. Myös esimerkiksi apu asiakkaan oman digikehitykseen keskittyvän organisaation ja kyvykkyyden kehittämiseksi tuottaa heille pitkäjänteistä arvoa”, Eero Kurkela miettii. ”Se, miten hyvin onnistumme siirtymävaiheen kehitystyössä, ratkaisee menestyksen seuraavassa vallankumouksessa.”
Julkaistu 2.5.2025
Kuva: Asteroid