antti

 Euroopan suurimpiin kuuluva laboratorio vaati talotekniikalta paljon

20150821 DSC 2275 web

Helsingin yliopistokiinteistöjen lähivuosien merkittävin uudisrakennuskohde kohoaa Meilahden sairaalan kupeeseen, Haartmaninkatu 3:een. Rakennus otetaan käyttöön tämän vuoden lopulla, kun sen ottaa haltuunsa HUSLAB, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriopalveluista vastaava organisaatio. Kohteessa aloittaa toimintansa yksi Euroopan suurimmista keskitetyistä näytteenotto- ja analyysikeskuksista.

Energiatehokkuus ja pieni hiilijalanjälki rakennuttajan vastuulla

Rakennuttajan kannalta kyseessä on kaikilta osin poikkeuksellinen kohde. Käyttäjän tiukat vaatimukset on täytynyt ottaa huomioon jo suunnittelun alkumetreiltä lähtien. Yhteistyö talotekniikan suunnittelijoiden kanssa on tiivistä, kyky tehokkaaseen muutosten hallintaan välttämätöntä.
Talotekniikan rakennuttamisesta vastaavan Helsingin yliopiston tila- ja kiinteistökeskuksen apulaisjohtaja Aimo Hämäläinen kertoo, että rakennushanke kuuluu vaativimpaan luokkaan. ”Tällaisessa kohteessa edellytetään lähes aukotonta toiminnallista varmuutta käytön ja talotekniikan osalta. Kaikkien ratkaisujen on oltava ykkösluokkaa”, Hämäläinen sanoo. ”Rakennukseen tulee esimerkiksi kolme erillistä sähköverkkoa: normaali jakeluverkko, dieselvaravoimakoneella varmennettu turvasyöttöverkko ja UPS-verkko, joilla turvataan laitteiden toiminta kaikissa tilanteissa.”

Talotekniikan takana paljon osaamista

Haartmaninkatu 3:n talotekniikan suunnittelusta on vastannut espoolainen Projectus Team Oy. Yritys on 2000-luvulla useiden laboratorio- ja erikoistilojen talotekniikkaratkaisuja, mutta haastavuudeltaan uusi kohde on lyönyt laudalta kaikki entiset. Projektipäällikkö Kirsti Pakkanen kuvaa hanketta erittäin kiinnostavaksi. Kolme erillistä sähköverkkoa, runsaasti sähkölaitteita sisältävät laboratoriotilat sekä huippuluokkaa oleva talotekniikan muunneltavuus vaikuttivat kaikkeen suunnitteluun. Kohteen pääurakoitsijana toimii SRV, ja sähköurakoinnista vastasi Quattroservices Oy, joka on viime aikoina ollut vastuussa useiden suurten kohteiden talotekniikkaurakoinnista niin pääkaupunkiseudulla kuin Venäjällä. Työnjohtaja Petri Railakarin mukaan HUSLAB-projekti käynnistyi normaalin kilpailumenettelyn jälkeen kesällä 2014. ”Meillä on paljon kokemusta yhteistyöstä monien rakennuttajien ja rakennusliikkeiden kanssa. SRV:lle olemme tehneet aiemminkin hommia, ja hyvä kumppanuus jatkuu edelleen”, Railakari sanoo.

Johtoreittien valintaan vaikuttivat monet seikat

Meka Pro Oy valikoitui johtoreittien toimittajaksi varsin helposti. ”Kyseessä on tunnettu johtoreittien valmistaja, jonka tuotteita olemme käyttäneet paljon eri kohteissa. Sekä materiaalit että asennustavat ovat tulleet tutuiksi”, Petri Railakari sanoo. Hänen mukaansa myös kilpailukykyiset hinnat sekä hyvin toimivat toimitukset suoraan työmaalle olivat tärkeitä tekijöitä toimittajan valinnassa. Asentaja Seppo Huumonen kertoo käyttäneensä MEKA® -johtoteitä ensimmäistä kertaa jo 1980-luvulla. ”Tutuksi nämä ovat tulleet, pitkän kaavan kautta”, Huumonen naureskelee. ”Uudet lankahyllyt olivat hyvää tavaraa. Avolaboratorioiden kaapelointeihin tarvittiin hyvää muuntojoustavuutta käyttäjien kannalta sekä hygieenisyyttä.” Uusia MEKA® -lankahyllyjä tarvittiin avolaboratorioihin reilut pari kilometriä. Perinteistä KS20 -tikashyllyä meni kymmenen kilometriä. ”Kohteena tämä ei ollut mitenkään liian iso, vaan sellainen sopivan kokoinen”, kertoo Huumonen. ”Meitä oli enimmillään neljä, mutta suurimmaksi osaksi johtoteiden asennus hoidettiin kahden asentajan voimin.” Vertailun vuoksi Huumonen arvioi, että Helsingin Kalasatama vaatinee ainakin 70 kilometriä tikashyllyä, kun asennukset siellä alkavat.

Uusia urakoita tiedossa

Aluemyyntipäällikkö Tuija Isaksson Meka Pro Oy:stä kertoo, että tiukasta taloustilanteesta huolimatta sähköalan näkymät pysyvät kohtalaisen hyvinä. Quattron Petri Railakari on samaa mieltä. ”Pääkaupunkiseudulla on käynnissä ja käynnistymässä paljon isoja kohteita, joissa riittää kyllä tekemistä. Meidän uusin aluevaltauksemme on Hämeenlinna, johon olemme avanneet uuden toimiston. Ja Venäjällä tiedossamme on paljon suuria urakoita. Ammattilaisilla riittää töitä”, Railakari kuittaa lopuksi.

Valokuva: Antti Aho / Meka Pro Oy

Julkaistu 24.9.2015