antti

 Rambollin talotekniikkatiimit mukana molemmissa Tekla BIM -palkituissa kohteissa

aurinkokivi big 8

Tämän vuoden Tekla BIM Awards -palkinnot on jaettu. Ne myönnetään vuosittain kohteille, joissa tietomallinnusta on pystytty käyttämään erityisen onnistuneesti, suunnitteluprosessin ja lopputuloksen laatu huomioiden. Kilpasarjoja on kaksi: talonrakentaminen ja teollisuus- ja infrarakentaminen. 
Palkitut kohteet olivat Vantaan Aurinkokiven palvelukeskus ja PDTC-logistiikkakeskus, joka voitti infrasarjan lisäksi myös kisan yleisöäänestyksen. Ramboll Talotekniikka Oy:n tiimit olivat mukana molempien suunnittelussa.

Aurinkokiven selkeät sakarat

Aurinkokiven LVI-suunnittelusta vastannut projektipäällikkö Vesa Bremer kertoo, että palvelukeskus oli taloteknisessä mielessä peruskohde, johon kuitenkin rakennuksen muotokieli toi omat haasteensa. ”Onneksi rakennuksen sakarat, jotka antavat sille oman erityisilmeensä, olivat kuitenkin graafisesti selkeitä. Moderniin koulurakennukseen, jonka pitää täyttää tiukat energiamääräykset, menee talotekniikkaa melkoiset määrät. Tilaa sille ei koskaan ole liikaa, ja voisi melkein sanoa että ilman tietomallia olisi tekniikan mahtumisen kanssa ollut ongelmia”, Bremer sanoo. Aurinkokiven suunnittelussa korostui suunnittelutiimien hyvä yhteistyö tietomallia hyväksikäyttäen. Palkintoraati tiivisti kommenttinsa näin: ”Kohteena tavanomainen, tietomallinnushankkeena huippu.”

Yli kolme miljoonaa kuutiota huipputekniikkaa

Suomen suurin logistiikkakeskus on valmistumassa Sipooseen. Sen valmistuttua suurin osa S-ryhmän päivittäistavarasta kulkee Sipoon kautta. Rakennuksen varastot on lähes kokonaan automatisoitu, eli ihmisiä siellä liikkuu rakentamisen päätyttyä hyvin vähän.
Sähkösuunnittelun kannalta jo pelkkä logistiikkakeskuksen koko teki projektista poikkeuksellisen. Yli kolmen miljoonan kuutiometrin kokoisen rakennuksen sähköistyksiä suunnitteli enimmillään toistakymmentä henkeä. Projektipäällikkö Torsti Kuutti kertoo, että mallintamalla pystyttiin välttämään jatkuva juokseminen työmaalla. ”Mallia kokoonnuttiin tutkimaan arkkitehdin luokse yhdessä muiden suunnittelutiimien kanssa. Yhdistelmämalli oli tässä hankkeessa verraton työkalu.”
Rakennusautomaatiosta vastannut projektipäällikkö Juhana Mikkolan mukaan logistiikkakeskus on yksi haastavimmista kohteista, joissa hän on ollut mukana. ”Lämpötilanseurannan on oltava poikkeuksellisen tarkka. Muutosten havaitseminen ja niihin reagointi on erittäin tärkeää. Ja esimerkiksi banaanien ja omenoiden erittämällä etyleenille on oma pitoisuusvalvonta. Jos etyleeniä on ilmassa liikaa, muut hedelmät alkavat kypsyä liian nopeasti. Tämän estämiseksi ilmanvaihtoa on lisättävä”, kuvaa Mikkola.
Palkintoraati kiitti logistiikkakeskuksen suunnittelijoita erityisesti hyvästä yhteistyöstä ja ”mallitietojen määrätietoisesta hyödyntämisestä valtavassa hankkeessa”.

Julkaistu 23.11.2015
Kuva: Aurinkokivi / Tekla