antti

 Granlund laajentaa palveluitaan Brokerin avulla

Suomen johtava talotekniikkasuunnittelun asiantuntijakonserni Granlund on ympäristöasioiden lisäksi vahva toimija myös ohjelmistopuolella. Kiinteistöjen ylläpidon hallintajärjestelmä Granlund Manager ja muut Granlundin ohjelmistotuotteet ovat koko toimialan tuntemia ja arvostamia. Kun Granlund hankkii järjestelmän talon ulkopuolelta, ostopäätös perustuu tavallista parempaan osaamiseen ja kykyyn arvioida ohjelmiston ominaisuuksia.
Granlundin valinta LVI-kustannuslaskentaan oli Broker. Kiinteistönpidon johtava asiantuntija Pasi Tikkanen kertoo, että myös muita vaihtoehtoja arvioitiin. ”Nimiä mainitsematta voin kertoa, että niiden käyttäminen oli huomattavasti Brokeria kömpelömpää.”
Granlundin tavoitteena on ryhtyä tarjoamaan kustannuslaskentaa palveluna asiakkaille. ”Aluksi tämä tehdään LVI-puolella. Myös sähkö- ja rakennussuunnittelun yksiköissä asiaa harkitaan”, Tikkanen kertoo. ”Ryhdymme laskemaan kustannuksia suunnitelman mukaisilla tuotteilla ja työehtosopimusten mukaisilla työvoimakustannuksilla. Tilaaja saa riittävän luotettavat laskelmat jo ennen hankintavaihetta ja urakkalaskentaa.”
Nykykäytännön mukaan useat urakoitsijat laskevat samaa urakkaa omilla työpöydillään. Koska vain yksi voittaa, muut ovat tehneet turhaa työtä. Ja turha työ on jollain tavalla upotettava urakkahintoihin muualla, mistä kärsii koko ala. Pasi Tikkanen näkee ennen urakkalaskentaa tehtävän laadukkaan kustannuslaskennan keinona vähentää turhaa, päällekkäistä laskentatyötä. ”Jos voimme toimittaa luotettavat massaluettelot urakoitsijalle, ehkä he voisivat olla valmiita tulemaan hinnassa vastaan.”
Hyvällä kustannuslaskennalla olisi myös muita, positiivisia vaikutuksia. ”Jos tiedetään etukäteen tarkemmalla tasolla, mitä hanke maksaa, on helpompi päättää esimerkiksi paras urakkamuoto. Päädytäänkö allianssiin vai johonkin muuhun toimintamalliin. Kaiken toimintamme tavoitteena on rakennushankkeiden kokonaislaadun parantaminen”, kertoo Pasi Tikkanen.

Julkaistu 14.4.2016