antti

 Pandemia nostaa talotekniikan merkityksen uudelle tasolle

Uutiskuva koronan vaikutukset talotekniikkaan mv

Kohta jo vuoden kestänyt koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on muuttanut monia asioita varsin kattavasti koko yhteiskunnassa. Eivätkä muutokset lopu siihen, että rokotuksin saavutettava laumasuoja jossain vaiheessa palauttaa rattaat pyörimään entiseen malliin. On hyvin todennäköistä, että covid-19 jää kiertämään maapalloa erilaisina muunnoksina, ja yhtä todennäköistä on, että seuraavan pandemian aihio muhii jo jossain päin maailmaa.

Uudessa maailmassa jKr (jälkeen koronan) on otettava täysin erilainen asenne meidän jokapäiväiseen ympäristöömme – sen suunnitteluun ja ylläpitoon tulevien poikkeustilanteiden varalta. Ja eräs polttopisteessä oleva tekijä on talotekniikka. Yhä useamman ihmisen tärkeintä elintilaa on rakennettu ympäristö – kodit, kaupat, toimistot, koulut ja liikekeskukset. Vaikka korona on kannustanut ihmisiä ulkoilemaan entistä enemmän, on selvää, että jo pelkät sääolot pitävät meistä monet sisätiloissa suuren osan ajasta.

Mutta kuinka sisätilat pidetään turvallisina? Emme voi kulkea maskit päässä loputtomiin.

Viime vuonna käynnistettiin useita tutkimushankkeita, kirjoittaa Talotekniikka-lehti. Niissä selvitetään talotekniikan mahdollisuuksia osallistua tartuntatautien hillitsemiseen. Nämä koskevat yhtä lailla ilmanvaihtoa kuin erilaisia julkisten tilojen pintaratkaisuja. Molemmissa tärkeään rooliin nousevat sekä suunnittelu että kiinteistöjen ylläpito.

Hyvin toimiva kiinteistön ilmanvaihto vähentää merkittävästi pienhiukkasten määrää sisäilmassa. Kiinteistön ylläpitäjän tehtävä on varmistaa, että ilmanvaihto toimii suunnitellulla tavalla. Ja samaan tapaan hyvin suunnitellut pintaratkaisut on helppo pitää puhtaana, mikä myös vaikuttaa sisäilman laatuun.

Kaiken kaikkiaan tilanne tarjoaa koko talotekniikka-alalle mahdollisuuden vahvaan profiilin nostoon. Tartuntatautien torjunnan etulinjassa ovat tietenkin lääketeollisuus ja terveydenhoitoala, mutta ei ole liioiteltua väittää, että heti seuraavassa torjunta-aallossa seisoo talotekniikka. Viimeistään nyt on aika huomata, että sisäilman laatu vaikuttaa suoraan ihmisten terveyteen, kirjaimellisesti.

Julkaistu 1.3.2021

Kuva: Mercus Software