antti

 Valaistuksen automatisointi säästää sähköä

Pohjois-Karjalan keskus-sairaalan pysäköintitaloista uusin, sairaalan työntekijöille tarkoitettu 500 auton Parkkitalo 2 otettiin käyttöön vuoden 2014 alussa. Parkkitalo 2 palvelee koko laajan sairaala-alueen henkilökuntaa – sairaalan toiminnasta johtuen se on käytössä ympäri vuorokauden. Suuren pysäköintitalon ylläpitokuluista valaistus kaappaa suuren osan, siksi valaisinjärjestelmän tehontarpeeseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Sähköinsinööri Hannu Tuomainen kertoo, että perinteinen loisteputkivalaistus oli mukana vaihtoehdoissa, kun erilaisia ratkaisuja vertailtiin etukäteen. Led-pohjainen järjestelmä vei kuitenkin voiton. ”Tehdyt laskelmat osoittivat, että korkeampi alkuinvestointi maksaa itsensä takaisin lopulta suhteellisen nopeasti”, Tuomainen sanoo.
Valaisinjärjestelmän toimittajaksi valittiin oululainen Valopaa Oy. Matala energiankulutus, edulliset huoltokustannukset ja langaton ohjausjärjestelmä kiinnostivat tilaajaa. Nyt odotukset ovat kovat. ”Haluamme tietenkin nähdä, että luvatut säästöt toteutuvat myös käytännössä”, Hannu Tuomainen kertoo.
Käyttäjiltä järjestelmä on saanut hyvää palautetta. Valaistus syttyy ja sammuu sen mukaan, miten hallissa liikutaan. ”Kukaan ei joudu kulkemaan pimeässä, mutta sähkönkulutuksen peruskuorma pysyy pienenä”, Hannu Tuomainen kuvaa järjestelmän toimintaa.
Järjestelmän asensi urakointiliike Sähkö-Saarelainen Oy. Tekninen johtaja Jorma Tykkyläinen on tyytyväinen laitteistoon ja yhteistyöhön Valopaan kanssa. ”Kaikkiin meidän toiveisiimme ja kommentteihin reagoitiin nopeasti. Mutkatonta yhteistyötä”, Tykkyläinen kiittelee.
Valopaan aluemyyntipäällikkö Kalevi Laitinen korostaa järjestelmän säätöominaisuuksia ja valaistustehoa. ”Tikkaparkin ennakkolaskelmissa arvioitiin, että järjestelmän vaatima maksimiteho olisi 90% nimellistehosta ja minimiteho 30% - eli siis tälläkin pärjätään kun valaistuksen tarve on pieni. Jo näillä luvuilla olisi päästy erittäin suuriin säästöihin”, Laitinen laskee. Järjestelmän käyttöönotossa odotti kuitenkin yllätys. ”Todettiin, että minimi/maksimitehot 20/60 riittävät halutun valaistuksen saavuttamiseen. Säästöt tulevat olemaan ennakoitua suuremmat”, Kalevi Laitinen sanoo.
Vaikka Tikkaparkissa käyttöönotettu järjestelmä on tarkoitettu erityisesti pysäköintihalleihin, löytyy sille muitakin käyttökohteita. Leppävirran HiihtoAreenan valaistuksessa on hyödynnetty Valopaan tekniikkaa. ”Maailman suurin kallioon louhittu hiihtoareena on meille tärkeä yhteistyökumppani”, arvioi Kalevi Laitinen. ”Led-järjestelmä on käytännössä valaisinten osalta lähes huoltovapaa. Pitkissä, kapeissa käytävissä tällä on iso merkitys.”

Lisätietoja Valopaan parkkihallivalaistuksesta täältä.

 

Julkaistu 19.8.2014