Vaikka edellä kuvattu tapahtuma on osittain mielikuvitusta, tilanne on tuttu Betametin työntekijöille, kertoo kehityspäällikkö Mikko Pekkala. ”Meillä on asentajia haastavissa tehtävissä ympäri maailmaa”, Pekkala sanoo. ”Ja startti voi hyvin olla sellainen, että siellä on ollut tyhjä kenttä, jonne on saatu työmaakontit paikoilleen ja rakennustyöt käyntiin. Betametin asentajat aloittelevat hommiaan. Sitten tulee pyörremyrsky ja pyyhkäisee mennessään kaiken, mitä ei ole tukevasti kiinnitetty Etelä-Amerikan maaperään. Kun vauriot on korjattu, meidän asentajamme pyyhkivät pölyt hartioiltaan ja jatkavat urakkaansa.”
Betamet on erikoistunut vaativiin asennustöihin ja kunnossapitoon uusissa ja vanhoissa teollisuuskohteissa, ja osa yhtiön reilusta kahdesta sadasta työntekijästä liikkuu komennustehtävissä neljällä mantereella. Töiden suunnittelu ja työajan seuranta vaativat paljon käsityötä, josta yhtiössä haluttiin eroon.
”Paperiset tunti- ja matkalaput eivät ole toimiva ratkaisu liikkuvassa toimintaympäristössä”, sanoo Mikko Pekkala. ”Halusimme sähköisen järjestelmän, joka toimii myös matkapuhelinverkkojen ulkopuolella.” Pekkala laskee, että kartoituksessa oli mukana yli 30 työajanseurantaan tarkoitettua järjestelmää, joista tarkempaan syyniin päätyi toistakymmentä. ”Lopulta päädyimme Procompin Aikajanaan sen räätälöitävyyden vuoksi. Meidän toimintamme erityispiirteet aiheuttivat sen, että valmiit ratkaisut eivät riittäneet. Procompilla ymmärrettiin meidän tarpeemme”, Pekkala sanoo.
Järjestelmän vaatimusten selvittyä täytyi ratkaista vielä laitepuoli. ”Tiedonkeruu, esimerkiksi työaikakirjaukset, täytyy voida tehdä ilman verkkoyhteyksiä huonoissakin olosuhteissa. Selvitimme yhdessä Procompin kanssa millainen laitealusta meille soveltuisi, ja löysimme hyvän ratkaisun.” Lopputulos oli Linux-käyttöjärjestelmää käyttävä laite, johon Betametin omalla konepajalla tehtiin suojakuori ruostumattomasta teräksestä. ”Se kestää kohtalaisen kovaa käsittelyä”, vakuuttaa Mikko Pekkala.
Kun Aikajana otetaan Betametillä käyttöön, työaikatiedon tallentaminen järjestelmässä tapahtuu työntekijän kuittauksella ja työn kohdennuksella. Tuntitiedot siirtyvät esimiehen käsiteltäväksi, jolloin hoidetaan työajan tarkastaminen ja hyväksyntä. Työaikatiedoista tehdään palkkalajitulkinta ja työaika siirtyy eteenpäin sähköisenä palkanlaskentajärjestelmään. ”Tällä säästetään aikaa ja toisaalta varmistetaan kirjausten oikeellisuus – kaikki työt tulevat varmasti laskutettua”, arvioi liiketoimintajohtaja Jaana Rantaniemi Procompilta. ”Sekä palkanlaskenta että laskutus toimivat järjestelmän myötä lähes reaaliaikaisesti. Betamet on ollut meille hyvin kiinnostava asiakas – olemme molemmat oppineet uutta tässä hankkeessa.”
Julkaistu 22.9.2015