antti

 Meka Pro kasvattaa kotimaista tuotantokapasiteettia

Lankahyllylinjaa

Teollisuusinvestoinnit ovat kääntyneet Suomessa selvään kasvuun, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton tekemä tutkimus. Kesällä toteutetun kyselyn perusteella arvioidaan, että tämän vuoden investointien määrä nousee jopa neljänneksen korkeammalle tasolle kuin viime vuonna. Investoinnit ovat olleet laskusuunnassa koko 2010-luvun, ja aallonpohja nähtiin vuonna 2013. Nyt kehitys on siis kääntynyt positiiviseen suuntaan, mutta lisäinvestointeja kaivataan kaikilla teollisuuden aloilla.

Kaapelitievalmistaja Meka Pro Oy on investoinut tuotantokapasiteettiin myös talouden hiljaisina vuosina. Investointeja tehdään edelleen ja uusin kohde on lankahyllyjen hitsauslinjasto Oulun tuotantolaitokseen. ”Uuden tuoteperheemme kysyntä markkinoilla on ollut niin kovaa, että oli tarpeen parantaa kapasiteettia sen valmistuksessa”, sanoo Meka Pron tuotantojohtaja Ari Alanen. ”Meidän lankahyllymme tarjoavat laadultaan ja kustannuksiltaan erittäin kilpailukykyisen ja asennustehokkaan ratkaisun kevyiden kaapelivetojen tekemiseksi. Olemme hyödyntäneet muun muassa asennusosien suunnittelussa kumppaneidemme asentajien ammattitaitoa.”
Myös lankahyllyjen hyvä muuntojoustavuus on kasvattanut niiden kysyntää. ”Kokonaan uusi kohderyhmä näille tuotteille ovat esimerkiksi koneenrakentajat. Lisäksi meidän lankahyllyjämme on mennyt paljon korkean hygieniatason tiloihin, kuten laboratorioihin ja elintarvikkeiden tuotantotiloihin”, Ari Alanen kertoo.
Uuden linjaston automaatioaste on korkea, lähes 90%, ja viimeistenkin manuaalivaiheiden robotisointia harkitaan. ”Kokonaisuutena kyseessä on langanoikaisu- ja katkontalinja sekä lankaverkon hitsauslinja”, Alanen sanoo. ”Korkea automaatioaste ei koskaan ole itse tarkoitus, mutta tässä tapauksessa sillä taataan tasalaatuinen tuotanto. Myös tuotetestauksen automatisointia olemme kehittäneet määrätietoisesti eteenpäin.”
Meka Pron investoinnit kotimaiseen tuotantoon jatkuvat. Vielä tämän vuoden aikana Oulun tehtailla otetaan käyttöön putkentaivutuskone, ja ensi vuoden investointeja suunnitellaan.

Julkaistu 12.11.2015
Kuva: Antti Aho