Pudasjärvellä, valtatie 20:n kupeessa kohoaa rakennus, jota on käyty viime kuukausina ihastelemassa kauempaakin. Maailman suurin hirsikoulu houkuttaa vieraita ulkomailta asti, ja aiheesta. Suomalainen hirsirakentaminen yhdistettynä moderniin talotekniikkaan ja kehittyneeseen oppimisympäristöön on yhdistelmä, joka kiinnostaa sekä rakennuttajia että opetusalan ammattilaisia. Eikä kiinnostusta vähennä yhtään se, että hirsirakennuksen sisäilmanlaadulle on annettu kovat lupaukset.
Hirsikoulun pääurakoitsija on Lemminkäinen Talo Oy, joka toteuttaa kohteen elinkaarimallilla Pudasjärven kaupungille.
Sähköurakoinnin kannalta neljästä erillisestä rakennuksesta koostuva hirsipuinen kokonaisuus on ollut miellyttävä kohde. Asennukset puurakenteisiin on helppo toteuttaa, ja työympäristö on tavalliseen kohteeseen verrattuna pölytön ja hiljainen. Puuseinien tarjoama pehmeän äänimaailman voi uskoa olevan melkoinen etu myös sitten, kun koulutoiminta pyörähtää käyntiin.
Erityispiirteenä hirsirakennuksen sähköasennuksissa on otettava huomioon rakennuksen painuminen. Hirsirakenteista vastannut Kontiotuote Oy on arvioinut, että hirsikehikkoa kiristetään 10 vuoden ajan. Asennuksissa tähän varaudutaan jättämällä tilaa pystysuunnassa tapahtuvalle liikkeelle.
Asentajan puhdas työympäristö
Yli kolmekymmentä vuotta sähkötöitä tehnyt asentaja
Kari Erving kehuu hirsikoulua mukavaksi kohteeksi. Huhtikuussa alkanut urakka lähestyy loppuaan – enimmillään koululla on uurastanut seitsemän Are Oy:n sähkömiestä. Erving kehuu urakkaa melkeinpä poikkeuksellisen mukavaksi – kaikki asennukset ovat sujuneet ongelmitta. Projektipäällikkö
Timo Räisänen on samaa mieltä. Erityisen tyytyväinen Räisänen on
Meka Pron tuotteisiin hirsikohteessa. ”Kaikki on sujunut erittäin hyvin. Mekan tavaraa on helppo asentaa ja tavara on aina sitä laatua mitä on luvattu”, Räisänen sanoo. Hän on tullut alalle 2000-luvun alussa, ja koko työuraltaan hän muistaa yhden kohteen, jossa on käytetty muuta kuin Meka Pron tuotantoa. ”Sen jälkeen palasimme taas tuttuun tavaraan”, Räisänen toteaa asialliseen sävyyn.
Rovaniemellä asuva Räisänen on tottunut pitkiin työmatkoihin. Vajaan 160 kilometrin matka kotoa Pudasjärvelle tulee ajettua muutaman kerran viikossa edestakaisin. ”On sieltä tullut kuljettua Ouluunkin asti”, Räisänen sanoo. ”Seuraavaksi on toiveissa päästä vetämään urakkaa kotikaupungissa. Saa nähdä miten siihen tottuu.”
Sähköalan työt eivät vähene
Pohjois-Suomessa rakentamisen näkymät pysyvät sähköalan kannalta kohtuullisina. Erityisesti julkisia kohteita on riittänyt – sekä koulurakennuksia että muita uudis- ja peruskorjauskohteita. Kun yleisen talouskehityksenkin arvioidaan vähitellen kääntyvän myönteiseen suuntaan, voidaan vuodesta 2016 olettaa hyvää vuotta koko rakennusalan kannalta.
Puurakentamisen arvostus nousussa
Julkisten rakennusten sisäilmaongelmat ovat olleet yksi syy kasvaneelle kiinnostukselle puurakentamista kohtaan. Vaikka puu itsessään ei ratkaise sisäilman ongelmia, voidaan puurakenteiden avulla vähentää esimerkiksi kemiallisten yhdisteiden synnyttämiä ilman epäpuhtauksia.
Puurakentamisen arvostuksen nousu on näkynyt hyvin Pudasjärven suurimpiin kuuluvan työllistäjän, Kontiotuote Oy:n kasvuluvuissa. Se on perustettu lähes 40 vuotta sitten, ja tasaisesti kasvanut yhtiö on tänä päivänä hirsirakentamisen markkinajohtaja Suomessa. Kotimaan kasvun rinnalla siitä on kehittynyt vahva vientiyritys ja maailman suurin hirsirakennusten valmistaja – Kontion hirsitaloja toimitetaan vuosittain yli 20 maahan. Eniten Kontio toimittaa rakennuksia Venäjälle, Ranskaan ja Japaniin. Tuoreimpia maantieteellisiä valloituksia on Iran, jonne yhtiö on ilmoittanut toimittavansa luksushuviloita.
Julkaistu 3.1.2016