antti

 



Oulun uusi maamerkki on Valkea

Valkea lores

Keväällä avattu oululainen Kauppakeskus Valkea on näyttävä ilmestys. Lähestyipä Oulun keskustaa mistä suunnasta tahansa, Valkeaa ei voi olla huomaamatta. Kauppakeskuksen päälle rakennettu asuinkerrostalo kohoaa selvästi korkeammalla kuin kaupungin vanhat taivaankannattajat – ja lisäksi huomattavan kokoinen Valkea-teksti tervehtii tulijaa kolmeen ilmansuuntaan. Kauppakeskuksen yhteyteen rakennetut asuinhuoneistot ovat Etelä-Suomessa jo vanha ilmiö, mutta Perämeren leveysasteilla kyseessä on täysin uusi tapa kasvattaa asuntokantaa.
Itse asiassa koko kauppakeskus on kuin eteläinen tuuli vanhan tervakaupungin keskustassa. Katettu kesäkatu italialaisine kahviloineen vie ajatukset jonnekin kauas – sinne missä oikeasti voi istuskella katukahvilassa ilman että hyinen tuuli kiskoo huivin kaulasta ja räntää sataa kahvikuppiin. Nyt tämä on mahdollista Oulussa, Perämeren rannikolla.
Osuuskauppa Arinalle Valkea on ollut iso panostus. Kauppakeskuksen rakentamispäätös oli osa laajempaa Oulun keskustan kehittämishanketta, jota ovat olleet tukemassa Oulun kaupunki ja ulkopuoliset investorit. Kaupungin keskustan alle valmistui syksyllä 2015 yli 900 autopaikan kallioparkki Kivisydän, josta pääsee useilla hisseillä suoraan Valkeaan – ja tietenkin myös muihin keskusta-alueen liikkeisiin.

Kaapelitiet piilossa

Kauppakeskus on hiukan toisenlainen kohde kuin esimerkiksi iso supermarket, jossa kaapelitiet ovat yleensä avoimesti näkyvillä. Kauppakeskuksessa kaapelitiet, ja talotekniikka muutenkin, asennetaan vähemmän näkyvästi paikoilleen. Valkeaan valitut oululaisen Meka Pro Oy:n tuotteet ovat esillä vain muutamissa liikkeissä, vaikka tavaraa onkin mennyt kauppakeskukseen rekkalasteittain. Sähköasennuksista vastasi kokonaisuudessaan Caverion Suomi Oy, jonka projektipäällikkö Tuomas Alatalo kehuu Valkeaa mielenkiintoiseksi asennuskohteeksi.
”Valkea oli iso kohde, jota suunniteltiin ja toteutettiin samaan aikaan. Meillä oli parhaimmillaan 35 asentajaa hommissa kovimman piikin aikaan. Kaikesta selvittiin hyvin”, Alatalo sanoo.
Oman haasteensa projektin viimeisillä viikoilla aiheutti se, että keskuksen vuokralaiset alkoivat rakentaa omia liikkeitään samaan aikaan kun viimeisiä sähköasennuksia tehtiin. ”Mutta toisaalta se oli hyväkin. Viime hetken käyttäjätoiveet voitiin ottaa huomioon joustavasti, loppuasiakasta kuunnellen.” Myös Arinan rooliin tilaajana Tuomas Alatalo on tyytyväinen. ”Arinan kanssa keskusteluyhteys säilyi hyvänä koko projektin ajan”, Alatalo kertoo.

Tietomalli mukana asennustyössä

Tietomallista on tullut tällä vuosikymmenellä yleinen suunnittelutyökalu ja -menetelmä. Asennusten kannalta hyvä tietomalli on arvokas, jos sen avulla pystytään välttämään asennusvirheitä ja jälleenasennuksia. Kauppakeskus Valkeassa tietomalli oli aktiivisessa käytössä koko asennustyön ajan. Tuomas Alatalo kertoo, että mallit pyörivät iPadilla, ja erityisesti paljon ilmanvaihtoputkia sisältävissä ravintolatiloissa tietomallilla tehtävä törmäystarkastelu oli erittäin hyödyllinen asennuksen apuväline. ”Kaikki johtoreitit saatiin asentumaan fiksusti paikoilleen.”

 

Julkaistu 25.8.2016
Valokuva: Antti Aho