antti

 Ensimmäinen Botnia-voittaja on Minna Rytisalon Lempi

Tänä syksynä ensimmäistä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu viime vuonna ilmestynyt esikoisteos, kuusamolaisen Minna Rytisalon romaani Lempi. Botnia-palkinnon raati sanoo perusteluissaan voittajateoksesta näin: ”Minna Rytisalon Lempi on poikkeuksellisen hallittu ja valmis esikoisromaani. Rytisalo kirjoittaa samaan aikaan herkän hienovireisesti ja vimmaisen väkevästi. Henkilöt ovat aitoja ja tunteet silmittömiä, olipa kyse surusta, kateudesta, hämmennyksestä tai halusta. ”Koko kisaa raati luonnehtii seuraavasti:

”Kilpailun ehdot täyttäviä teoksia oli yli 60, joten tehtävämme oli vaativa. Kovasta urakasta huolimatta lukeminen oli mieluisaa. Oli hienoa nähdä, että Pohjois-Pohjanmaa tuottaa huomattavan monipuolista ja korkeatasoista kirjallisuutta ja että suuri osa kotimaisen nykykirjallisuuden kärkinimistä on täältä.
Raatimme valitsi ehdokkaiden joukosta sääntöjen salliman enimmäismäärän eli kahdeksan teosta. Useammankin olisimme voineet valita mukaan, mutta säännöt eivät antaneet periksi.”
10 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Lisäksi kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään.
Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Tapahtuman järjestämistä tukevat Suomalainen kirjakauppa, Oulun Energia, HätäläMainonnan Työmaa ja Bitfactor.

Lisätietoja Botnia-palkinnosta löytyy täältä.

Julkaistu 25.10.2017