antti

 Filettä vientiin Aikajanan avulla

Oulun torilta toimintansa vuonna 1938 aloittanut Hätälä Oy on nykyään kansainvälinen kalatalo, jonka tuotannosta viennin osuus kasvaa kaiken aikaa. Vuoden 2018 loppuun mennessä valmistuva tuotantotilojen laajennus kaksinkertaistaa tehtaan kapasiteetin, joten fileeksi päätyy yhä enemmän lohta. Tänä vuonna tehtaalla käsitellään 15 miljoonaa kiloa kalaa. Hätälän vakituiseen henkilökuntaan kuuluu 200 henkilöä, ja sesonkiaikoina määrää kasvaa jopa sadalla hengellä. Joten kiirettä pitää, etenkin silloin kun kalaa tulee reippaasti ja työvuorojen täytyy joustaa. Konefileerauksen työnjohtaja Juho Heiskanen kertoo, että hänen omalla vastuullaan on viidenkymmenen hengen työvuorojen suunnittelu.
”Ennen Aikajanaa me käytimme suunnitteluun tavallista taulukko-ohjelmaa. Se oli tähän tarkoitukseen epävakaa ja aiheutti ongelmia”, Heiskanen sanoo. ”Siksi päädyimme Procompin Aikajanaan.”

Vakautta tarvittiin

Ennen hankintapäätöstä Aikajana oli Hätälällä testauksessa.
”Testaus vakuutti meidät. Näimme että Aikajanassa on laaja järjestelmä, joka ensi vaiheessa tyydyttää meidän perustarpeemme, mutta tulevaisuudessa voimme saada siitä enemmänkin hyötyjä irti”, sanoo Juho Heiskanen. ”Se perustarve oli vakaa suunnittelujärjestelmä. Procompin Aikajana on sellainen.”
Procompin tuotepäällikkö Tuomo Salon mukaan Hätälä on saanut käyttöönsä monipuolisen ja nykyaikaisen työvoimanhallintajärjestelmän. ”Skaalautuva suunnittelunäyttö joustavine suunnittelutapoineen tarjoaa helpon tavan työvuorojen kokonaisuuden hahmottamiseen”, Salo arvioi. ”Ja esimerkiksi järjestelmän lähettämä työhönkutsu-tekstiviesti on iso helpotus työnjohdolle. Muutenkin hyvä viestintä on keskeisessä roolissa koko järjestelmässä.”
Aikajana on ollut käytössä jo muutaman kuukauden. Kaikki toimii kuten pitääkin.
”Työvuorojen suunnittelu on helpottunut merkittävästi. Aikajana on käytössä myös muilla työnjohtajilla, eli käytännössä koko meidän henkilökuntamme – enimmillään 300 henkeä – on sen piirissä. Olen erittäin tyytyväinen”, Juho Heiskanen kiittää ja lopettaa puhelun. Uusi lasti tuoretta lohta on juuri saapunut tehtaalle.

Julkaistu 22.10.2018