antti

 Valaistuksella lisää mielenrauhaa Seminaarin kampukselle

AGA 6905 OKL kampus Kajaani mv lores

Useiden tutkimusten mukaan ulkoalueiden tasainen ja hyvälaatuinen valaistus vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka turvallisena ja viihtyisänä asukkaat ja ulkonaliikkujat elinympäristöään pitävät. Vastaavasti esimerkiksi puistoalueiden valaistuskatveet ja hämärät nurkkaukset lisäävät epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta, ja saattavat joissakin tapauksissa jopa kokonaan estää ulkona liikkumista.
Seminaarin kampus, joka kaupungissa tunnetaan edelleen paremmin Kajaanin OKL:nä (ehtihän OKL toimia alueella yli 110 vuotta), on saanut ulkoalueilleen tänä syksynä uuden led-valaisimiin perustuvan valaisujärjestelmän. Led-valot säästävät tunnetusti sähköä ja pienentävän hiilijalanjälkeä, mutta led-järjestelmän erityinen etu verrattuna perinteisiin valaisinjärjestelmiin on sen kyky tuottaa tarpeenmukaista valoa – oikea määrä ja laatu valoa oikeaan kohteeseen. Ulkovalaistuksessa tämä tarkoittaa sitä, että pienemmällä valaisinmäärällä voidaan tuottaa valoa myös sellaisille alueille, joka aiemmin on jäänyt täysin hämäräksi.

OKL:n tilat ovat löytäneet käyttäjänsä

Seminaarin kampuksen manageri, ISS Palvelu Oy:n aluepäällikkö Eero Pyykkönen on uudistuksesta erityisen iloinen. ”Olen ollut tekemisissä OKL:n kiinteistöjen kanssa yli 40 vuotta, ja välillä ehdin jo olla huolestunut, miten tässä käy. Mutta sen jälkeen, kun Pohjois-Suomen Kiinteistösijoitus saatiin keväällä hallinnoimaan aluetta, on kehitys ollut todella positiivista”, Pyykkönen kertoo. Kampusalueella on yhteensä noin 15 000 kerrosneliömetriä kiinteistöjä, joten ylläpidettävää riittää. ”Nämä ovat terveitä, hyväkuntoisia rakennuksia. Kun OKL lähti, ei mennyt kauankaan, kun tilat alkoivat täyttyä. Nyt joka nurkka on käytössä”, laskee Eero Pyykkönen.
Kampukselle asennettu valaisinjärjestelmä on tilattu Valtavalo Oy:ltä, jonka tuotantotilat sijaitsevat juuri Kajaanissa. Asennuksesta on vastannut Paikallis-Sähkö Oy. Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Jari Kröger kertoo, että alueen omien yritysten käyttäminen kaikessa mahdollisessa on osa sijoitusyhtiön toimintastrategiaa. ”Me haluamme edistää talouskehitystä niillä alueilla, joilla toimimme”, Kröger sanoo.

Valoa ja turvallisuutta pimeyteen

Syksyn edelleen pimetessä Kajaanin kampuksen alueelle asennetaan myös uusi valvontakamerajärjestelmä, joka yhdessä uuden led-järjestelmän kanssa tekee koko kampuksesta erityisen miellyttävän kenelle tahansa alueen käyttäjälle. ”Tämä on tuttu alue monelle kajaanilaiselle. Täällä on käyty koulut tai täällä on opiskeltu. Keskustan ja jokimaiseman lähellä, ulkoilureittien varrella tänne on mukava tulla liikkumaan. Tervetuloa vaan”, Eero Pyykkönen toivottaa.

Motivan energiansäästöviikko kannustaa

Suomessa vietetään juuri parhaillaan Energiansäästöviikkoa, joka tavoittaa yli 400 000 suomalaista, ja johon osallistuu lähes 200 yritystä tekemällä erilaisia pysyviä ratkaisuja energiankulutuksen pienentämiseksi. Seminaarin kampus ja Pohjois-Suomen Kiinteistösijoitus ovat siis osaltaan mukana tukemassa Energiansäästöviikon tavoitteita.

Julkaistu 15.10.2019
Kuva: Pekka Agarth