antti

 Kun palotarkastaja yllättyi

Turvallisuuskatselmus Seminaari lores

Ei ole mitenkään tavatonta, että tavallisen suomalaisen kiinteistön pelastussuunnitelma on päivittämättä, alkusammuttimien kunto tarkastamatta ja väestösuojat katselmoimatta. Mutta kiire on sitten kyllä tavaton, kun lakisääteisen valvonnan puutteet havaitaan. Ja kiire maksaa.
”Vähänkin isommassa kiinteistössä on vuosittain tarkastettavia, suoraan asumisen ja käytön turvallisuuteen liittyviä asioita kymmenittäin”, sanoo toimitusjohtaja Teemu Myllyoja MST Consulting Oy:stä. ”Pikapalopostit, käsisammuttimet, väestönsuojan vuositarkastus, palotarkastukset ja niin edelleen”, Myllyoja luettelee. ”Lakisääteisiin vaatimuksiin kuuluvat myös hissien, sähköjärjestelmien ja esimerkiksi nosto-ovien säännölliset tarkastukset. Siinä on isännöitsijällä paljon hommaa, kun yrittää muistaa soitella eri tahoille ajallaan.”

Koko toimiala muutoksessa

”Mutta eihän ole enää tätä päivää, että kiinteistön turvallisuus on levällään kuin ne kuuluisat Jokisen eväät”, Teemu Myllyoja puuskahtaa. ”Paitsi että se on epävarma tapa toimia, se myös maksaa. Jo pelkästään avainrallin koordinointi vie valtavasti työaikaa, jos pitää viikoittain olla päästämässä joku sisään jonnekin.”
Erityisesti isännöitsijöitä kuormittavan tilanteen vuoksi Myllyojan yhtiö, MST Consulting, on lanseerannut Kiinteistön Turvatakuu -palvelun, joka kattaa lähes kaiken kiinteistön turvallisuuteen liittyvän toiminnan. ”Tämä vasta yhtä hyvin niin julkisten kuin yksityistenkin kiinteistöjen tarpeisiin”, Teemu Myllyoja toteaa. ”Käytännössä suurin merkitys on palveluun kuuluvalla omavalvonnalla, jonka avulla seurataan jatkuvasti, että kiinteistön turvallisuus on ajan tasalla ja tarkastukset tehtynä. Tämä poistaa valtavasti ylimääräistä huolta. Ja lisäksi asioita voidaan tehdä ennakkoon.”

Turvatakuu yllätti palotarkastajan

”Onhan siellä ollut melko hämmästynyt kaveri puhelimessa, kun kiinteistön puolesta on soitettu ja pyydetty palotarkastusta”, Teemu Myllyoja nauraa. ”Että mitä peliä tämä tämmöinen on, joko siellä on talo tulessa vai mistä on kyse.” Erityisesti ennakoiva viranomaisyhteistyö on tuonut Turvatakuulle paljon kiitosta. ”Palotarkastuksen ajankohta sovitaan, sille osallistutaan ja sitten keskustellaan mahdollisten korjausten ja toimenpiteiden aikataulusta. Ja Turvatakuuseen kuuluu, että me myös seuraamme korjausten etenemistä ja raportoimme niistä viranomaisille”, kertoo Myllyoja prosessin kulusta. ”Se rakentaa luottamusta joka suuntaan.”

Ennakoiva turvallisuus kohottaa kiinteistöjen arvoa

Pohjois-Suomen Kiinteistösijoitus ja MST Consulting tekivät vuonna 2018 sopimuksen, joka toi Turvatakuun piiriin kaikki PSKS:n hallinnassa olevat kiinteistöt. Tänä vuonna sopimus laajennettiin koskemaan myös Seminaarin kampusta Kajaanissa. ”Meidän kannaltamme tämä nostaa selkeästi kiinteistöjemme arvoa jo lyhyellä aikavälillä”, arvioi toimitusjohtaja Jari Kröger. ”Kiinteistöjen nykyisille ja tuleville käyttäjille on tärkeä viesti, että kiinteistöjen turvallisuudesta huolehditaan ennakoiden ja kattavasti. Ja kuukausihintainen palvelu on helppo budjetoida ilman yllätyksiä. Minulla on sellainen käsitys, että MST:n Turvatakuu on ainutlaatuinen palvelu koko Suomen mittakaavassa, ellei laajemminkin. Olen sopimukseen hyvin tyytyväinen.”

Kajaanissa kaikki hyvin

Seminaarin kampuksella Kajaanissa järjestettiin Turvatakuuseen kuuluva palotarkastus marraskuun alussa. Kainuun pelastuslaitokselta tarkastukseen osallistui tavallista suurempi määrä väkeä, koska pelastuslaitoksen edustajat halusivat tutustua kiinteistöön ja sen turvallisuusratkaisuihin.

Tarkastuksen lopputuloksia tarkastelevat rehtori Sari Moilanen (kuvassa vasemmalla), aluepäällikkö Eero Pyykkönen, Teemu Myllyoja ja päiväkodin johtaja Kirsi Huotari. Palolaitoksen ryhmää johtivat Kainuun pelastuslaitoksen palotarkastajat Matti Kurkinen ja Jaakko Schroderus (kuvassa oikealla). Kuva: Pekka Agarth.

Julkaistu 15.11.2019