antti

 Uutispalvelu Telex laajentaa kuviin

Telex 2020 990

Vuodesta 2012 toiminut Uutispalvelu Telex on alusta saakka ollut yhden miehen yritys. Reportteri Antti Leikas on vastannut Telexin asiakkaiden yritysviestinnästä – siis uutisista, markkinointiviesteistä ja tiedottamisesta. Kokonaisuuteen on kuulunut myös viestintästrategioiden muotoilua, liiketoimintasuunnitelmien hiomista ja kansainvälistymishankkeita, jotka nekin täytyy yleensä viedä läpi viestintä edellä. Joissakin tapauksissa viestinnän tueksi tarvittava kuvitus – valokuvat ja grafiikka – on kuulunut Telexin tarjoamaan pakettiin, ja silloin työ on tilattu Telexin luotetuilta kumppaneilta. Ja näin tapahtuu myös jatkossa, mutta pienin muutoksin.

Reportteri Leikas on ensimmäiseltä ammatiltaan lehtikuvaaja, jota työtä hän teki kultaisella 80-luvulla, silloin kun kameroissa vielä oli filmi ja pimiöissä tupakansavua.

Vuoden 2020 alussa Leikas siirtyi lopulta digiaikaan, hankki järjestelmäkameran ja kokeili, vieläkö Nikon pysyy käsissä. Ja pysyihän se. Joten nyt Telex tarjoaa asiakkailleen tekstin lisäksi myös kuvaa, silloin kun sitä tarvitaan.Telexin liiketoiminnan perusajatus pysyy samana, mistä kertoo uutispalvelun nimikin. Tärkeintä on sisältö, seuraavaksi tulee väline. Viestin voi toimittaa perille miten vaan, kunhan ensin on tunnistettu kenelle viestitään, ja sitten mitä viestitään. Kolmanneksi peliin voi tulla vaikka kaukokirjoitin, telex. Joissakin tapauksissa myös internet auttaa.

Telexin logossa terävänä tuijottavan reportteri Leikkaan profiilikuvan piirsi aikoinaan armoitettu kuvittaja ja graafikko Petteri Meriluoma, joka nykyään toimii Avidly Oyj:n Art Directorina. Hän kertoi hakeneensa kuvaan tunnelmaa maailman kenties tunnetuimman reportterin, lehtimies Tintin olemuksesta. ”Leikas on samanlainen töyhtötukka ja nenäkäs touhottaja”, Meriluoma luonnehti tuolloin kynänsä jälkeä. Kun Telex nyt päätti laajentaa valokuvauksen puolelle, tarvittiin Meriluomaa taas apuun. Eikä hän epäröinyt.

Miltä Telex nyt näyttää? Uudessa logossa on yhden sijaan kaksi hahmoa. Toinen on edelleen terävä, toisen nenä on lytyssä kameraa vasten. ”Minusta tämä on tasapainoinen kokonaisuus”, Meriluoma arvioi. ”Hiukan omahyväinen ja sisäänpäin kääntynyt, mutta niinhän me kaikki olemme joskus. Joka tapauksessa näyttää, että Tintti on saanut kaverin.” 

Tintin kaverin siirsi Telexin ilmeeseen graafikko ja teollinen muotoilija Annika Heikkinen, joka on vastuussa Telexin koko graafisesta ilmeestä ja verkkosivustosta, joka on kestänyt aikaa ihmeen hyvin. "Seitsemän vuotta alkaa nykyään olla verkkosivustolle melkoinen ikä. Mutta Annika suunnitteli aikanaan nämä sivut niin iättömiksi, että uusimisen tarvetta ei ole ollut. Päinvastoin, tuntuu siltä, että tällainen perinteisen sanomalehden sivua muistuttava taitto vain paranee vanhetessaan", Leikas arvioi.

Logon lisäksi Telexin käyntiosoite vaihtuu. Uusi toimisto löytyy aivan Oulun keskustasta, osoitteesta Isokatu 11. Parhaiten reportterin ja valokuvaajan saa edelleen kiinni sähköpostilla ja puhelimella. Ottakaa yhteyttä, kun haluatte selvittää, mitä yrityksessänne tapahtuu. Tehkää se jo tänään.

Julkaistu 14.5.2020