Nykyään sama suoraviivaisuus on vaikeaa, ellei mahdotonta. Kaapatkaa Twitter! Siepatkaa Facebook? Kuulostaa naurettavalta. Vaikka yhden median onnistuisi saamaan haltuunsa, sen rinnalla on kymmenen muuta. Näin katsoen sosiaalisen media kanavat ja koko internet turvaavat demokratiaa, vaikka niitä toki voidaan käyttää myös demokratiaa vastaan. Mutta silloin syy ei ole välineessä, vaan käyttäjässä. Lisäksi, kuten viime aikoina on nähty, sosiaalista mediaa pyörittävät yhtiöt voivat puuttua julkaisemiinsa sisältöihin, kun niitä käytetään väkivallan välineinä.
Mutta entä jos joku todella voisi ottaa internetin mediat haltuunsa? Yhdysvalloissa peliin puuttui somejättien lisäksi myös Amazon, joka lopetti väkivaltaa lietsovan Parler-palvelun pyörittämisen palvelimillaan. Amazonin tarkoitus oli kiistatta hyvä, ja se pystyi tekemään tällaisen päätöksen kokonsa turvin. Jokin pienempi yritys ei olisi siihen pystynyt. Mutta juuri tässä piilee myös riski: Amazon on niin suuri, että se voi halutessaan tehdä oikeastaan mitä tahansa – hyvää tai pahaa. Ja Amazonin johtoa ei ole valittu vaaleilla. Tällä hetkellä Amazonin hallussa on lähes kolmannes maailman pilvipalveluista, ja osuus kasvaa.
Kuinka tämä liittyy tavalliseen suomalaisyritykseen? Toivottavasti ei mitenkään. Ja toisaalta: ehkä kuitenkin. Heitetään nopea kysymys: missä sinun yrityksesi kriittiset tiedot sijaitsevat? Osaatko vastata kysymättä tietohallintojohtajalta?
Yhä useamman yrityksen tärkein omaisuus on dataa, ja sen turvallinen tallentaminen on osa yrityksen kovaa ydintä. Tämän vuoksi on syytä muistaa, että paraskin järjestelmä on vain niin vahva kuin sen heikoin kohta. Ja se, jonka hallussa on yrityksesi data, päättää myös viime kädessä yrityksesi menestyksestä – vaikka ei olisi siitä varsinaisesti edes kiinnostunut. Maailman suurille verkkojäteille pieni suomalaisyritys voi olla merkityksetön hiekanjyvä, joka pyyhkäistään vahingossa syrjään, kun iso luuta lakaisee.
Tätä artikkelia kirjoittaessa koneella oli auki Helsingin Sanomien verkkosivu taustatietoja varten. Kesken työn sivulle ponnahti teksti: ”Chrome poisti tämän mainoksen, koska se käytti liikaa laitteen resursseja.” Entä jos se olisi ollut sinun mainoksesi? Tekee mieli sanoa: Quod erat demonstrandum, sekä tämä: Varmistakaa, että datanne on turvassa.
Julkaistu 15.1.2021
Kuva: Mercus Software