antti

 Ihmiskunnan pelastusrenkaassa tehtiin mittavia laskuvirheitä

Ihmiskunnan pelastusrengas mv

Jos tarjolla olisi loputtomasti päästövapaata energiaa, suurin osa ihmiskunnan ongelmista katoaisi. Ja juuri nyt se näyttää olevan lähempänä kuin koskaan. Tuore uutinen Iso-Britanniasta kertoo, että Join European Torus eli Jet tuotti alkuvuodesta fuusioreaktorilla viiden sekunnin ajan yhteensä 59 megajoulea energiaa. Ennen kuin innostuu tästä sen enempää, kannattaa tarkistaa laskimella, että 59 megajoulea on 16,38 kilowattituntia, eli ihan tällä ei maailmaa vielä pyöritetä. Etenkin kun koetta valmisteltiin kymmenen vuotta ja sen kustannukset nousivat miljardeihin. Mutta suunta on oikea.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan seuraava askel. Sitä ollaan parhaillaan ottamassa Etelä-Ranskassa, Marseillen lähellä, jossa on meneillään maailmanhistorian kallein tieteellinen koe. Ihmiskunnan pelastusrenkaaksi kutsutun suunnattoman fuusioreaktorin pitäisi valmistuttuaan tuottaa energiaa samaan tapaan kuin tähdet sitä tekevät, fuusiolla vedyn isotoopeista. Vaikeusasteeltaan hanke on yhtä haastava kuin Auringon saaminen pulloon.

Iter-projektin nimellä kulkevan hankkeen alkuperäinen budjetti oli kymmenen miljardia euroa. Tällä hetkellä luku on 22 miljardia, ja summa saattaa edelleen nousta.

On nimittäin käynyt ilmi, että kustannuslaskennassa ei ole otettu kaikkea huomioon. 42 hehtaarin tontille rakennettu reaktori vaatii ympärilleen infrastruktuurin, jossa kaikki luvut ovat suuria. Esimerkiksi suprajohtavaa kaapelia tarvitaan noin satatuhatta kilometriä. Mutta kun reaktorin hintaa ensi kertaa laskettiin, kaapelit unohtuivat kokonaan matkasta. Muiden samankaltaisten unohdusten ja virhearvioiden vuoksi kustannusarvio on projektin aikana räjähtänyt.

Hanke on epäilemättä hyvä, ja ihmiskunta tarvitsee uusia energianlähteitä. Mutta yhtä paljon me tarvitsemme tarkkaa kustannuslaskentaa, koska muuten rakennushankkeet kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Toivokaamme siis menestystä ja huolellisuutta kustannuslaskijoille sekä Marseillessa että muualla maailmassa.

Julkaistu 23.2.2022
Kuva: Mercus Software