antti

 Mitä opettajankoulutuksen paluu Kajaaniin merkitsisi?

Seminaarin Kampus ilmakuva 062021 mv 

Kymmenen vuotta sitten Kajaanissa surtiin perinteikkään opettajankoulutuksen loppumista. Yli sata vuotta jatkuneen koulutuksen päätös oli iso takaisku sekä Kainuulle että koko Pohjois-Suomelle. Nyt Oulun yliopistossa suunnitellaan opetuksen elvyttämistä, vieläpä hyvin nopealla aikataululla. Syynä on valtakunnallinen opettajapula.

Mitä opettajankoulutuksen paluu Kajaanin sitten tarkoittaisi, pohtii Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Jari Kröger

”Vähintään se merkitsisi uusien työpaikkojen syntymistä kaupunkiin, vaikka opetusta hoidettaisiin mahdollisuuksien mukaan etänä Oulusta, ellei kauempaakin”, Kröger sanoo. ”Mutta työpaikkoja enemmän suunnitelma tarkoittaisi toteutuessaan, että Kainuun pääkaupungin arvo opiskelukaupunkina alkaisi taas kohentua, ja sen heijastusvaikutukset ulottuisivat muuhun koulutukseen, elinkeinoelämään ja kokonaisuutena koko kaupungin maineeseen.”

Menneinä kymmenenä vuotena Kajaanin ammattikorkeakoulu on osittain paikannut opettajankoulutuksen jättämää aukkoa ja kannatellut opiskelukaupungin mainetta. Kajaaniin syntynyt pelialan klusteri menestystarinoineen on vahvasti pohjautunut juuri ammattikorkeakoulun panostukseen ohjelmointi- ja pelialan koulutuksessa. Osaajatarjonta on vetänyt kaupunkiin ohjelmistoalan yrityksiä, vaikka lisääkin mahtuisi. Lumi-supertietokoneen läheisyys on tekijä, jonka uskoisi kiinnostavan yrityksiä jopa kansainvälisesti.

”Pörssiyhtiö Innofactor on vastikään muuttanut Seminaarin Kampuksen Päärakennukseen”, Jari Kröger muistuttaa. ”Huippualan ohjelmistoyritys muodostaa hienosti kerroksia alueen historiaan. On vaikea kuvitella ohjelmistoalaa irralliseksi opettamisen merkityksestä ja siitä perinteestä, jota tämä alue kantaa.”

Seminaarin Kampus siirtyi rakennuksineen Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen hallintaan reilut kolme vuotta sitten. Aluetta ja sen kiinteistöjä on sen jälkeen ylläpidetty ja kehitetty määrätietoisesti alueen historiallista arvoa kunnioittaen.

”Olemme vaalineet kampusalueen elävyyttä huolellisesti. Koulutoiminta ei ole lakannut täällä missään vaiheessa, sillä alueella on koulu, päiväkoti, kerhotoimintaa ja kolmannen sektorin nuorisotoimintaa – sekä yrityksiä”, Kröger kertoo. ”Alueella on edelleen vahva kasvatukseen, oppimiseen ja kehittämiseen liittyvä kytkös. Jos opettajankoulutus todella palaa Kajaaniin, ja sille halutaan löytää tiloja kaupungin keskustasta, olemme tietenkin valmiita miettimään vaihtoehtoja Oulun yliopiston kanssa. Kampukselta löytyy hyvin ylläpidettyjä, teknisesti erinomaisessa kunnossa olevia ja terveitä kiinteistöjä monenlaisiin tarpeisiin.”

Lue myös Ylen uutinen aiheesta: Opettajankoulutus voi alkaa Kajaanissa syksyllä 2024.

Julkaistu 30.1.2023