antti

 Kun yritys kasvaa, myös uhat tekevät niin

timo tervo pet network 990

Balkanin alueen suurin lemmikkialan yritys ja markkinajohtaja, viidessä maassa toimiva Pet Network International, tilasi suomalaiselta kyberturvayhtiö Netoxilta selvityksen kyberturvansa tasosta. Esiin tuli asioita, joiden vuoksi Pet Network ja Netox tekivät sopimuksen security operations center -palvelun käyttöönotosta ”heti”.

”Meillä on 2000 työntekijää ja lukuisia verkkokauppoja eri maissa. Kyberturvaongelmat eivät ole aiheuttaneet meille liiketoiminnan keskeytyksiä tai muita ulospäin näkyviä ongelmia, mutta Netoxin selvityksen jälkeen voisi sanoa, että tuuriakin on ollut matkassa”, sanoo Pet Networkin suomalainen toimitusjohtaja Timo Tervo. ”Nyt on repussa muutama kivi vähemmän kannettavaa.”

Security operations center eli SOC-palvelu tarkoittaa, että asiakkaan tietoliikennettä, suojaustasoja ja palomuureja valvotaan 24/7. Kyseessä on ennen kaikkea ennaltaehkäisevä toiminta, jolla pyritään estämään mahdolliset uhat ja häiriöt. Mutta joskus SOC-tiimi voi joutua tositoimiin, eli torjumaan asiakkaan järjestelmiin kohdistuvaa hyökkäystä.
”Minulle oli järkytys nähdä, miten jatkuvaa yrityksen palomuurien ja verkkojen pommitus on”, sanoo Tervo. ”Tunkeutumisyrityksiä tehdään kaiken aikaa.”

Kansainvälisesti toimivan yrityksen toimintaympäristö on aina haastava kyberturvan kannalta. Netoxin palvelujohtaja Anssi Åkmanin mukaan haasteet lisäävät työn mielenkiintoa. ”Netox on ylpeä saadessaan mahdollisuuden modernisoida Pet Network Internationalin tietoturvapalvelut. Me suojaamme kauppojen ja toimistojen infran sekä loppukäyttäjien tiedot. Käytössä olevilla teknologioilla pystymme keskitetysti varmistamaan, että asiakas voi toimia usean eri brändin alla, useassa eri maassa ja useamman IT-kumppanin kanssa turvallisesti”, Åkman sanoo.

”Netoxin kyberturvan viimeaikaiset investoinnit varsinkin Security Operation Center (SOC) -palvelun alueella tukevat täydellisesti Pet Networkin tarpeita kansainvälisenä ja nopeasti kasvavana yrityksenä, joka haluaa varmistaa oman liiketoiminnan jatkuvuutensa tietoturvan osalta”, kertoo Netoxin kyberturvasta vastaava Vice president Sakari Pihlhjerta. ”Pet Networkin toiminta laajalla maantieteellisellä alueella yhdistettynä pilvi- ja on-premise-ympäristöihin lisää tietoturvamonitoroinnin vaatimustasoa.”

Pet Networkin pääkonttori sijaitsee Kroatiassa ja lisäksi toimintaa on Slovenian, Serbian, Romanian ja Bulgarian alueilla. ”Meillä on yli 200 myymälää ja avaamme uusia jopa 50 myymälän vuositahdilla”, Timo Tervo kertoo. ”Kasvuyritykset kiinnostavat kyberrikollisia maantieteestä riippumatta, vaikka onhan näillä mailla ollut vielä keskimääräistä huonompi maine tässä suhteessa. Mutta kyberturvasta täytyy huolehtia aivan missä tahansa, sillä verkkorikolliset eivät välitä valtioiden rajoista tai aikavyöhykkeistä.”

Yhtiö erottuu kilpailijoistaan myymälöiden muita kattavammalla valikoimalla sekä apteekilla, joka löytyy lähes jokaisesta Pet Networkin myymälästä. ”Palveluksessamme on satoja eläinlääkäreitä. Liiketoimintamme kasvaa todella vahvasti, minkä vuoksi kyberturvasta huolehtiminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Suosittelen kaikkia yritysjohtajia kääntymään asiantuntijan puoleen ja varmistamaan, että turvatasot ovat kunnossa. Ajaessa on syytä käyttää turvavyötä – eikös se ole itsestään selvää”, Timo Tervo toteaa.

Julkaistu 5.4.2023