antti

 Muuntojoustavuus on asennekysymys

Ilmakuva Kuusamon virastotalosta 990 mv

Tällä vuosituhannella toimitilakiinteistöiltä on alettu vaatia muuntojoustavuutta, mutta myös vuonna 1990 rakennettu terve kiinteistö voi olla muuntojoustava, kun rakennuksen tarjoamat mahdollisuudet osataan ottaa käyttöön hyvällä suunnittelulla.

”Kävimme Kuusamon virastotalossa läpi pari erilaista skenaariota”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen tilaratkaisuista vastaava projektipäällikkö Irma Kyllönen.

”Päädyimme lopulta malliin, jossa Verotoimistolle ja Maanmittauslaitokselle remontoidaan yhteiset tilat virastotalon kolmanteen kerrokseen.”

Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on toteuttaa ja vuokrata toimitilat valtion organisaatioille. Tässä hankkeessa toisen viraston suora vuokrasopimus Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen kanssa päättyy ja molemmat virastot vuokraavat jatkossa tilat Senaatilta. Senaatti puolestaan vuokraa tilat Pohjois-Suomen Kiinteistösijoitukselta. ”Malli on samanlainen kaikkialla Suomessa. Me vastaamme tilojen edelleenvuokrauksesta, ja varmistamme samalla, että tilat täyttävät asettamamme laatukriteerit”, Kyllönen kertoo. ”Esimerkiksi sisäilma-asioissa meillä on nollatoleranssi.”

Remontin rakennuttajakonsulttina ja valvojana toimiva toimitusjohtaja Mikael Uusi-Kokko Rebell Consulting Oy:stä toteaa, että Senaatin kanssa on tehty tarkkaa työtä. ”Suunnittelu on tehtävä huolella, sillä Senaatin vaatimukset ovat hyvin täsmälliset. Toimivan yhteistyön ansiosta olemme löytäneet hyviä ratkaisuja, jotka samalla mahtuvat kiinteistön omistajan asettamaan kulukehykseen.”

Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Jussi Keränen on tyytyväinen hankkeen etenemiseen sekä kumppaneiden osaamiseen. ”Meidän viestimme kaikille vuokralaisille on, että olemme joustava kumppani, joka löytää ratkaisut myös siinä tilanteessa, kun vuokralaisen tilantarve pienenee – aina tarpeen mukaan. Näin olemme toimineet myös Kuusamossa”, Keränen sanoo. ”Muuntojoustavuus on asennekysymys, josta pidämme kiinni.”

Senaatin Irma Kyllönen antaa tunnustusta kiinteistön omistajalle. ”Yhteistyö Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen kanssa on ollut sujuvaa ja kaikki keskustelut on käyty rakentavassa hengessä. Uuden tilaratkaisun löytämisessä onnistuttiin hyvin, ja samalla uusien tilojen turvatasoa pystyttiin nostamaan”, kiittää Kyllönen. ”Valmista tulee vuodenvaihteessa, eli käyttäjät pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin ensi vuoden alussa.”

Julkaistu 15.11.2023