antti

 Suomalainen ohjelmistotalo Codemate avaa uuden yksikön Bangkokiin

Bangkok skytrain sunset

Kaksi vuosikymmentä jatkunut IT-yhtiöiden low cost –ulkoistusbuumi alkaa olla taittumassa. Yritykset eivät enää etsi halvinta mahdollista koodaustyövoimaa, vaan toiminnan kokonaistehokkuutta arvioidaan muilla kriteereillä. Tasaisesti kasvanut oululainen Codemate Oy on toiminut jo usean vuoden ajan Kaakkois-Aasian nousevilla ohjelmistomarkkinoilla, ja nyt yhtiö on päätynyt omaperäiseen ratkaisuun. ”Allekirjoitimme maaliskuun lopulla Thaimaan hallituksen kanssa sopimuksen, joka mahdollistaa oman yrityksen perustamisen Bangkokiin ilman paikallista yhtiökumppania”, kertoo Codematen toimitusjohtaja Toni Piirainen. ”Saamamme Board of Investment –lisenssi mahdollistaa lisäksi jopa sadan ulkomaalaisen palkkaamisen. Ensimmäiset työntekijät on jo valittu, he aloittavat työt Bangkokissa huhtikuun lopulla.”
Yhtiön tarkoitus ei ole siis palkata pelkästään paikallista työvoimaa, vaan Bangkokiin rekrytoidaan osaavaa väkeä eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Codematen Aasian –toimintojen vetäjä, teknologiajohtaja Jukka Katajaharju on itse asunut useita vuosia Aasiassa. ”Päätös paikallisen yhtiön perustamiseen syntyi monen tekijän summana”, Katajaharju kertoo. ”Tärkeimpänä ovat asiakkaat. Meillä on isoja asiakkaita muun muassa Myanmarissa ja Singaporessa. Koko Kaakkois-Aasia on kovassa kasvussa, ja Thaimaa on sopivassa solmukohdassa joka suuntaan. Panostamme myyntiin ja asiakkaiden alueelliseen palveluun.”
Yhtiössä korostetaan, että työtä ei olla viemässä pois Suomesta, päinvastoin. Kun suunnittelukapasiteettia löytyy joustavasti sekä Suomesta että asiakkaiden läheltä, voidaan projektien toteutus hoitaa asiakasta parhaiten palvelevalla tavalla. ”Tuomme lisää suunnittelutyötä Suomeen. Mutta esimerkiksi järjestelmän integrointi ja testaus on tehokkaampaa hoitaa lähietäisyydellä asiakkaasta”, Katajaharju sanoo. Hänen mukaansa Thaimaa on paitsi sijainniltaan, myös infrastruktuuriltaan oivallinen paikka ohjelmistoyritykselle. ”Bangkok on paikoitellen lähes länsimainen kaupunki, mutta operointikustannukset ovat selvästi matalammat kuin vaikkapa Singaporessa tai Hong Kongissa. Suorat lennot Helsingin ja Bangkokin välillä toimivat hyvin, ja Bangkokin lentokenttä on yksi maailman parhaista”, Katajaharju kuvailee.
Kasvu Aasiassa heijastuu jo Codematen Suomen-toimintoihin. Yhtiö rekrytoi parhaillaan lisää väkeä, uusia työntekijöitä on palkattu alkuvuoden aikana sekä Ouluun että Helsinkiin. ”Uskomme, että mahdollisuus työskennellä myös Thaimaassa lisää ammattilaisten kiinnostusta meitä kohtaan”, Toni Piirainen arvioi.
Codematen hyvä asema Thaimaassa ja sen lähialueilla saattaa tuntua Suomesta katsoen suorastaan yllättävältä. Yhtiö on muun muassa toimittanut Myanmarin valtiolliselle teleoperaattorille verkkoportaalin. Projekti oli yhtiön historian suurin, yksittäinen kiinteähintainen järjestelmätoimitus. ”Olemme tehneet täällä kovasti töitä. Luottamus suomalaiseen laatuun on hyvä lähtökohta”, Jukka Katajaharju sanoo. ”Täällä bisnes perustuu myyntityöhön ja suhteisiin. Projektit on osattava hinnoitella oikein.” Yhtiön tarkoitus on paitsi myydä omia palveluitaan, myös toimia integraattorina ja keskustelujen avaajana muille suomalaisyhtiöille. Kaakkois-Aasian maissa on käynnissä laajoja digitalisoimis- ja yksityistämisprosesseja, joissa suomalaista osaamista voitaisiin hyödyntää. ”Codemate on hyvällä näköalapaikalla moneen suuntaan”, Katajaharju painottaa.

Aiheesta kirjoittavat myös Tietoviikko ja Tekniikka & Talous.

Julkaistu 15.4.2014