antti

 Codemate aloittaa työkaverikoulutukset

 

Ohjelmistoalalla jatkuva oppiminen on välttämätöntä. Järjestelmät, laitteet ja asiakkaiden vaatimukset vievät alaa eteenpäin. Tiivisrytminen projektityö saattaa joskus haitata uusien asioiden opiskelua – vain tuotannossa esiin tulevat ongelmat ratkaistaan, laajempi osaamisen kehittäminen jää vähemmälle.
Ohjelmistotalo Codematella idea lähti työntekijöistä. Paras opettaja ei tule talon ulkopuolelta, vaan hän istuu viereisellä työpisteellä. Mutta osaamisen jakaminen vaatii aikaa – siis varataan sille aikaa. Eräs idean puuhamiehistä, suunnittelija Henri Sorsa, kertoo ajatuksen lähteneen kypsymään, kun hän työskenteli asiakasprojektissa Kaliforniassa. ”Tiedonjako on kriittinen tekijä yrityksen kehityksessä. Jos joku on käyttänyt pari viikkoa yksittäisen ongelman ratkaisemiseen, ei ole järkevää että joku toinen käy saman läpi uudestaan. Sen sijaan ratkaisun keksinyt suunnittelija voi opettaa menetelmän kollegoille.”
Ajatusta kehitettiin työntekijöiden kesken, ja esitettiin sitten yhtiön johdolle. ”Tiedonjaon tarve oli firmassa ymmärretty tietenkin jo aikaa sitten”, Sorsa kertoo. ”Kun meillä oli esittää konkreettinen toteutusmalli, idealle näytettiin vihreää valoa saman tien.”
Kuukausittaiset Developer sit down -sessiot alkavat Codematella lokakuussa. Jokainen suunnittelija toimii vuorollaan työkavereidensa kouluttajana – itse valitsemastaan aiheesta. Tarkoitus on olla mahdollisimman proaktiivinen, aiheet valitaan ohjelmistoalan kehityspolkuja seuraten. ”Koska me olemme kaiken aikaa kehityksen aallonharjalla, täytyy osata katsoa horisonttiin”, Henri Sorsa sanoo. ”Tällainen kouluttautuminen perustuu luottamukseen ja työpaikan hyvään ilmapiiriin. Kukaan ei ole osaamisestaan mustasukkainen, vaan vertaiset kehittävät toisiaan, jokainen kehittää itseään. Kun opettaa muita, oppii itsekin parhaiten.”
Codematen toimitusjohtaja Toni Piirainen kehuu työntekijöitään. ”Parasta tässä on, että aloite on tullut suunnittelijoilta itseltään. Yritysjohdon ei tarvinnut muuta kuin sanoa, että antaa mennä.”

Takana historian paras 1H

Alkuvuodesta positiivisia kasvulukuja raportoinut ohjelmistotalo Codemate kehittyy ennusteiden mukaisesti. Tämän vuoden ensimmäinen puolisko oli tuloksellisesti yhtiön historian paras. Työntekijämäärä kasvoi Oulussa kuudella hengellä, ja liikevaihdon on ennustettu kasvavan edelleen tasaista parinkymmenen prosentin vauhtia. Toimitusjohtaja Toni Piirainen pitää tilannetta vähintään tyydyttävänä, vaikka hän muistuttaakin, että paljon on vielä voitettavaa. ”Koko ala kasvaa, mutta kilpailukin on kovaa. Meidän on pystyttävä näyttämään asiakkaille, että osaamisemme on kovaa kansainvälistä tasoa, ja että osaaminen myös kehittyy jatkuvasti. Tämän vuoksi olen erityisen tyytyväinen omasta porukasta syntyneeseen koulutusideaan. Osaamisen kehittäminen on meille yhteinen asia.”

Lue lisää Codematesta täältä.

Julkaistu 3.10.2014