antti

 Nitorin Maarit Laanti XP2014-pääpuhujaksi Roomaan

Euroopan ketterän kehityksen pääkonferenssi, XP2014, pidetään tänä vuonna Roomassa. Toukokuun lopulla pidettävään tapahtumaan on kutsuttu esiintyjiä eri puolilta maailmaa. Yksi pääpuhujista on suomalainen Maarit Laanti, joka on tutkinut väitöskirjassaan kokonaisvaltaisen ketteryyden periaatteita. Laanti työskentelee tällä hetkellä ketteriin menetelmiin erikoistuneessa ohjelmistoyritys Nitorissa, jossa hänen vastuullaan ovat ketterien menetelmien koulutus ja konsultointi. Laanti on erikoistunut sovittamaan kokonaisvaltaisen ketteryyden keinoja asiakasorganisaatioihin kilpailuedun aikaansaamiseksi.
XP2014 järjestetään nyt 15. kerran. Sitä pidetään maailman toiseksi tärkeimpänä ketterän kehityksen konferenssina yhdysvaltalaisen Agile-konferenssin jälkeen. Kiinnostus kokonaisvaltaista ketteryyttä kohtaan on kasvanut viime vuosina valtavasti, ja Roomaan odotetaan ennätysyleisöä. Mistä kiinnostus johtuu? ”Olemme keskellä digitaalista murrosta”, Maarit Laanti sanoo. ”Pelisäännöt ovat menneet uusiksi. Kilpailussa pärjäävät ne yritykset, jotka ovat ottaneet ketteryyden keskeiseksi osaksi kaikkia toimintatapojaan. Vanhat toimintatavat ovat yksinkertaisesti liian hitaita ja raskaita, ja näin toimivat yritykset tulevat jäämään uusien toimijoiden jalkoihin.”
Esimerkki digitaalisesta murroksesta ja sen vaikutuksista löytyy läheltä. Nokia kohosi maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi laitteiden kehittäjänä ja myyjänä, ja sen vahvuus perustui muotoiluun ja logistiseen osaamiseen. Mutta yhtäkkiä matkapuhelinbisnes ei enää ollutkaan laitekauppaa, ja uudet ohjelmistoalan toimijat rynnistivät markkinoille toisenlaisin pelisäännöin nopeammin kuin kukaan olisi uskonut. ”Ketterien menetelmien syvällinen ymmärrys on Suomessa tällä hetkellä suorastaan kohtalonkysymys”, Laanti arvioi. ”Nitorilla on asiakkaina suuryrityksiä usealta eri toimialalta. Ketteryyden periaatteiden sisäistäminen antaa keinot nopeimpaan mahdolliseen muutoksen kommunikointiin.” Laantin mukaan Suomesta löytyy jo yrityksiä, joille ketteryys on keskeinen arvo. ”Pelialalla tämä toimii. Mutta samaa ajattelua kaivataan millä tahansa toimialalla. Yle on hyvä esimerkki suuresta murroksen keskellä olevasta suuresta organisaatiosta, jonka kanssa me teemme yhteistyötä. Kuinka tiimitason ketteryys saadaan tuotua tiimitasolta osaksi strategista ajattelua?”
Maarit Laanti arvioi, että vallalla on kaksi kaksi megatrendiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Niiden kautta ratkeaa yksittäisen yrityksen menestys ja kilpailukyky. Numero yksi on ohjelmistojen tulo joka alueelle, kaikista tuotteista tulee digitaalisia. ”Ja toinen trendi on ketteryys”, Laanti sanoo.

Lisätietoja XP2014-konferenssista.

Lisätietoja Nitorista.

Lue myös artikkeli Irlannissa järjestetystä Less-konferenssista.

 

Julkaistu 23.5.2014